Beredskap för företag
Med förberedda företag blir Sveriges beredskap starkare. Här hittar du samlad information som kan underlätta och vägleda beredskapsarbetet i din verksamhet.
Det allt mer ansträngda säkerhetsläget i omvärlden gör att frågan om det svenska samhällets beredskap vid kriser och i värsta krig har aktualiserats efter ha legat i dvala under lång tid.
För att samhället ska fungera vid fredstida kriser, höjd beredskap eller krig är företagens förmåga att bedriva sin verksamhet, eller ställa om den till produktion av varor och tjänster som efterfrågas, av yttersta vikt.
Vägledning och stöd
Näringslivets ansvar regleras främst genom civilrättsligt bindande avtal/kontrakt med offentliga aktörer som är ett resultat av offentlig upphandling eller auktorisationssystem. Läs mer hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Vid krig eller fara för krig kan regeringen besluta om höjd beredskap. Höjd beredskap kan vara antingen skärpt eller högsta beredskap. Vid ett sådant beslut blir den arbetsrättsliga beredskapslagen (1987:1262), tillämplig.
Grunden i arbetet med att rusta det egna företaget för att hantera kriser och i slutändan krig är en risk och sårbarhetsanalys. Genom att analysera den egna verksamheten och ta reda på hur kriser kan påverka verksamheten kan dessa risker förebyggas.
Kontinuitetshantering handlar om att planera för att upprätthålla sin verksamhet på en tolerabel nivå. Oavsett vilken störning den utsätts för, till exempel när personalen inte kommer till jobbet, lokalerna inte går att använda, leveranser av viktiga varor och tjänster inte når oss eller vi drabbas av ett strömavbrott.
Webbkursen hos MSB ger dig kunskaper om varför kontinuitetshantering behövs, vad kontinuitetshantering innebär och en metod för att genomföra arbetet.
För att kunna upprätthålla samhällets funktionalitet oavsett störning är vissa verksamheter viktigare än andra – de är samhällsviktiga. Att samhällsviktig verksamhet har en grundläggande förmåga och uthållighet är en grundförutsättning för Sveriges beredskap.
Arbetet med att ta fram en krigsorganisation handlar om att på förhand avgöra vilka verksamheter som din organisation behöver prioritera och kunna bedriva vid höjd beredskap, och ytterst krig.
Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har tagit fram en rapport som redovisar ett scenariopaket som är tänkt att vara ett stöd i arbetet med att utveckla försörjningsberedskapen inför krig, krigshot eller återhämtning efter krig.
Det innehåller tre grundscenarier som är beskrivningar av fiktiva händelseförlopp i vilka tillgången på samhällskritiska varor och tjänster minskas. Beskrivningen av händelseförloppen kan fördjupas och konkretiseras med hjälp av 24 framtagna typhändelser som beskriver specifika utmaningar och de direkta konsekvenserna av utmaningarna.