Hoppa till innehåll

Stärk välfärds­företagandet

Sveriges befolkning fortsätter att växa och vi som bor här blir allt äldre. Det ställer krav på vår gemensamma välfärd att erbjuda vård, skola och omsorg till allt fler. Privata aktörer är helt avgörande för vår välfärd.

Vi tycker att: 

  • Välfärds­företagen måste kunna fortsätta att verka och bidra med god vård, omsorg och skola. Välfärds­företagen behövs för att tillsammans med de offentliga verksamheterna möte framtidens behov. Lika spelregler ska gälla för offentlig välfärd som för välfärds­företagen.
  • Det är kvaliteten som räknas, inte driftsform. För skolbarn, patienter och äldre är bra välfärd, när man behöver det, det viktigaste, inte om det är en privat eller offentlig aktör som står för den.
  • Människor måste själva få välja – och välja bort. Valfriheten och möjligheten att påverka sin vård, skola och omsorg är viktig för medborgarna. För det behövs en mångfald av aktörer.
  • Förståelsen för välfärds­företagens bidrag till samhället måste öka dramatiskt. 
  • Stoppa alla förslag om sänkt skolpeng och förbud mot vinstuttag i såväl skolor som privata vård­företag.  

Hur drabbas tjänste­företagen?

De privata företagens roll inom välfärden har under de senaste åren debatterats livligt. Ofta på oklara grunder. Välfärds­företagen spelar en avgörande roll i vårt samhälle.

För oss svenskar är det självklart att kunna välja skola, vårdcentral eller äldreboende. Rätten att välja ger makt i situationer som är extremt viktiga och kan vara mycket sårbara för den enskilde individen. Men för att kunna välja måste det finnas flera alternativ att välja mellan.

Med jämna mellanrum reses krav på vinstbegränsningar i den privata välfärden. Men vinst behövs i alla företag, även inom välfärden. Det är bara så man kan utveckla verksamheterna, få ekonomiskt bärkraftiga företag och få en ersättning för den risk man tar när man satsar eget kapital.

Utan möjlighet att göra överskott kommer merparten av välfärds­företagen tvingas stänga ner. Det skulle inte bara innebära dramatiskt ökade krav på kommuner och regioners välfärdskapacitet utan också vara slutet för valfriheten.

Vad har almega gjort i frågan?

Följ vårt näringspolitiska arbete på sociala medier

Kontaktperson rörande välfärdsfrågor

Fredrik Segerfeldt

Näringspolitisk expert

Stockholm

+46 70 880 68 01 E-post

Läs mer