Hoppa till innehåll

Sänk arbetsgivar­avgifterna

Kostnaden för att anställa är högre i Sverige än i de flesta av våra konkurrentländer. Men det beror inte på lönerna i Sverige, utan på våra höga arbetsgivaravgifter. De svenska arbetsgivaravgifterna är bland de högsta i Europa.

Vad tycker Almega?

  • En sänkning av arbetsgivar­avgiften skulle hjälpa många företag och individer utan att det kräver omfattande administration. En generell sänkning snedvrider inte heller konkurrensen i någon betydande omfattning. Om sänkningen möjliggörs genom en minskning av den allmänna löne­avgiften – som är en ren skatt och idag utgör mer än en tredjedel av arbetsgivar­avgiften – skapas dessutom långsiktiga förutsättningar för löneökningar utan risk för att förmånerna i socialförsäkringssystemet urholkas.  
  • Den generella sänkning på tre procentenheter som Almega förespråkar är till hög grad självfinansierade eftersom ökad produktion och sysselsättning ger upphov till nya intäkter från inkomstskatter, arbetsgivaravgifter och konsumtionsskatter. 
  • En sådan sänkning skulle ha en initial budgetpåverkan på 39,9 miljarder kronor på de offentliga finanserna. De ökade skatteintäkterna från de nya jobb som skapas beräknas dock finansiera 77 procent av skattesänkningen. Nettopåverkan beräknas därmed till 9,1 miljarder kronor.  

Hur drabbas tjänste­företagen?

Två av tre nya jobb i näringslivet skapas i tjänstesektorn som är en personalintensiv bransch och till stor del bygger på medarbetarnas kompetens. Därför består också kostnaderna främst av lönekostnader.

Kunskapsintensiva tjänste­företag blir allt viktigare för näringsliv och jobbskapande i Sverige, men utvecklingen av tjänsterna hämmas av höga svenska arbetskraftskostnader.

Stora delar tjänstesektorn agerar dessutom på en internationell marknad och blir allt viktigare för exporten. Företagstjänster utgör numera 17 procent av exporten räknat i förädlingsvärde. Arbetsgivaravgifterna har därför även stor betydelse för företagens beslut om i vilka länder de ska lägga sin verksamhet.

Om tjänstesektorn ska fortsätta att skapa välstånd och jobb i Sverige får vi inte straffbeskatta branschens viktigaste resurs – kompetensen. En sänkning av arbetsgivaravgifterna är helt nödvändig för att värna kunskapsintensiva jobb i Sverige.

Seminarium från den 23 augusti 2022 där Almega, TechSverige, Svenskt Näringsliv, Företagarna, Svensk Handel och Visita diskuterade frågan med riksdagsledamöter.

Följ Almegas näringspolitiska arbete på sociala medier

Läs mer

Kontaktperson för frågor rörande arbetsgivaravgifter

Patrick Joyce

Chefsekonom

Stockholm

+46 8 762 6967 +46 76 018 70 34 E-post

Läs mer