Gedigen färdplan från AI-kommissionen, men…
AI-kommissionen tar upp såväl möjligheter som utmaningar med AI. ”En gedigen genomgång, men kompetensfrågan och arbetsmarknaden måste få ännu mer utrymme”, säger Ann Öberg, vd för Almega.
Att artificiell intelligens, AI, kommer att förändra vårt samhälle är de flesta överens om. Och störst betydelse kommer omställningen få för Sveriges tjänsteföretag, där nästan hälften av de anställda arbetar.
– Till skillnad från tidigare tekniksprång är det jobben i de kunskapsintensiva tjänstebranscherna inom Almega som är mest exponerade för AI. Introduktionen av AI har också kommit längst i dessa branscher, säger Ann Öberg, vd på Almega.
Det betänkande som AI-kommissionen nu presenterat är en gedigen genomgång av de möjligheter som AI erbjuder, men lyfter även de utmaningar som måste hanteras för att undvika de negativa effekter som AI har potential att orsaka.
– AI får aldrig öka samhällets sårbarhet, tvärtom, utvecklingen måste nyttjas till att stärka vår säkerhet. Och dessutom, AI kommer de facto att ersätta vissa befintliga jobb, och därför måste vi se till så att utvecklingen också leder till nya jobb, säger Ann Öberg.
Den snabba utvecklingen på AI-området innebär förändrade yrkesroller men även helt nya kompetensbehov på arbetsmarknaden. Rätt använd kan den nya tekniken inte bara utveckla befintliga jobb utan även skapa nya jobb. Alternativet är att ersättas av tekniken.
– För att få ut maximalt av AI krävs omfattande investeringar i medarbetarnas kompetens, redan i dag. AI-kommissionen påpekar visserligen detta men deras förslag, bland annat ökade medel till folkhögskolor och folkbibliotek, är för små för att möta behovet och dessutom utspridna över hela befolkningen, säger Ann Öberg.
Enligt Almega behövs betydligt större satsningar, riktade mot de som arbetar och de som är på väg in i arbetslivet.
– Vi vill införa ett kompetensavdrag, ett skatteavdrag för kompetensutveckling där staten och företagen delar på kostnaden för att höja AI-kompetensen bland de anställda. Dessutom vill vi att AI-kunskaper blir obligatoriska i de utbildningar på universitet, högskolor och yrkeshögskolor som leder till yrken med stort AI-inslag, säger Ann Öberg.
AI-kommissionen uppmanar även regeringen att bjuda in arbetsmarknadens parter till en dialog om hur de utmaningar som AI skapar på arbetsmarknaden ska lösas.
– Detta är en dialog i vilken Almega gärna deltar. Genom vår svenska modell har vi en historia av lyckade teknikskiften, bland annat tack vare att arbetsmarknadens parter kunnat bidra till omställning för de som påverkas, säger Ann Öberg.