Hoppa till innehåll
JohnŽr BildbyrŒ AB +46 8 644 83 30 www.johner.se info@johner.se sales@johner.se

LAS: Almega vann i Arbetsdomstolen

För första gången någonsin prövades de nya las-reglerna om uppsägning på grund av personliga skäl i Arbetsdomstolen (AD). I sin dom den 9 oktober fastslog AD att arbetsgivarens beslut att säga upp en medarbetare som underpresterat var korrekt. Mia Fransson, arbetsrättsjurist på Almega och som drev fallet, berättar mer.

Ett medlemsföretag inom telemarketing sade våren 2023 upp en medarbetare från tjänsten som telefonförsäljare på grund av personliga skäl eftersom medarbetaren inte presterat i enlighet med sitt anställningsavtal och vägrade följa deras instruktioner. Mia Fransson, arbetsrättsjurist

– I det här fallet handlade det om att den erfarne telefonförsäljaren tydligt visste vad som förväntades av honom och som, trots flera skriftliga tillsägelser och samtal samt lång betänketid, inte förbättrade sin prestation och följde därmed inte sitt anställningsavtal, säger Mia Fransson, arbetsrättsjurist på Almega.

Korrekt beslut att säga upp av personliga skäl

Enligt det nya huvudavtalet ska fokus ligga på brottet mot anställningsavtalet än på den anställdas personliga omständigheter, som det var tidigare, och vad medarbetaren har för intresse av att ha kvar anställningen. Arbetsdomstolen (AD) klargjorde i sin dom den 9 oktober att arbetsgivarens beslut att säga upp medarbetaren var korrekt. 

– Det är ett mycket glädjande beslut och det viktigaste är att AD går på att det är ett brott mot anställningsavtalet. Det är huvudsyftet med ”sakliga skäl”. Och att man inte ska göra några vägningar mot om man skött sig tidigare eller kan sköta sig bättre i framtiden. Kraven på att arbetsgivaren även fortsättningsvis som huvudregel ska vidta mindre ingripande åtgärder än uppsägning kvarstår. Det kan till exempel vara stödjande åtgärder, tillrättavisningar, varning om att anställningen är i fara samt omplacering.  säger Mia Fransson.

Ändrad praxis påverkar arbetsmarknaden

Den stora förändringen som domen belyser är att det nu finns ett huvudavtal där man har velat göra det lättare att säga upp i vissa typsituationer. Men exakt vilken typ av inverkan domen kommer ge är för tidigt att säga.

– Men domen och huvudavtalet ger en större tydlighet kring vad som faktiskt gäller vid uppsägning på grund av personliga skäl för såväl arbetsgivare och medarbetare, vilket gynnar båda parter, avslutar Mia Fransson.