Hoppa till innehåll
Rebecca Henriques om bakgrundskontroller

Bakgrundskontroller – vad du som arbetsgivare behöver veta

Många företag vill skydda sin verksamhet – men hur långt får man gå? Rebecca Henriques, arbetsrättsjurist på Almega, berättar i Almegapodden vad som är tillåtet och vad du bör tänka på som arbetsgivare.

Bakgrundskontroller är något som allt fler arbetsgivare genomför, men vad får man egentligen göra och vilka regler gäller?

I det här avsnittet av Almegapodden tar vi upp vad du som arbetsgivare bör tänka på när det kommer till bakgrundskontroller.

Det är en fristående fortsättning på vårt tidigare poddavsnitt om säkerhetsprövningar och vad som är viktigt att ha koll på.

I avsnittet förklarar Rebecca Henriques,arbetsrättsjurist på Almega, bland annat att bakgrundskontroller kan omfatta flera olika typer av granskningar, som till exempel utdrag från belastningsregistret, säkerhetsprövningar eller granskning av cv och referenser inför en rekrytering.

Formella och informella kontroller

Kontrollerna kan delas in i två kategorier: formella och informella. Formella kontroller är de som krävs enligt lag, till exempel i samband med vissa säkerhetsklassade tjänster. Informella kontroller görs på arbetsgivarens eget initiativ när det finns skäl att undersöka en persons bakgrund. Oavsett vilken typ av kontroll som görs, är det viktigt att arbetsgivaren följer GDPR och dataskyddslagen.

Tänk på detta

Innan du som arbetsgivare genomför en bakgrundskontroll bör du tänka på följande:

  • Säkerställ att du har laglig grund för att genomföra bakgrundskontrollen.
  • Om du ska köpa tjänsten från ett företag som har utgivningsbevis eller tillstånd, eller om du själv ska eftersöka och att det då görs på rätt sätt.
  • Ha tydliga skäl till varför du vill genomföra en bakgrundskontroll.

Lyssna på hela avsnittet om bakgrundskontroller

Du har väl inte missat våra andra avsnitt från Almegapodden där vi pratar om andra arbetsrättsliga frågor?