/ Aktuellt /
Debattartiklar /
”Arbetslösheten ökar – ministern bör agera”
Almega, Kompetensföretagen och Utbildningsföretagen på SvD Debatt: Fem åtgärder som regeringen kan genomföra för att snabbare få fler i arbete och både bryta och förebygga utanförskap.
I tider av hög och ökande arbetslöshet är en aktiv arbetsmarknadspolitik viktigare än någonsin. Så många som möjligt måste komma i arbete – snabbt.
Det konstaterar Jonas Jegers, näringspolitisk expert på Almega, Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert på Kompetensföretagen och Per Hammar, branschchef på Utbildningsföretagen, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
I artikeln föreslår skribenterna fem åtgärder som regeringen kan genomföra för att snabbare få fler i arbete och båda bryta och förebygga utanförskap:
- Nyttja Arbetsförmedlingens upphandlade insatser. När arbetslösheten stiger måste fler arbetslösa få ta del av matchningstjänster, rustande insatser och korta yrkesutbildningar. Låt utbildningsanordnarna och de fristående leverantörerna utbilda och matcha arbetslösa till jobb.
- Skärp kraven på aktivitetskrav för arbetslösa. Många företag, exempelvis inom besöksnäringen, vittnar om att arbetslösa tackar nej till anställning. Detta är oacceptabelt. Arbetsförmedlingen måste skärpa myndighetsutövningen både vad gäller bedömningen av vad som är lämpligt arbete, kontrollen av arbetssökandet samt att sanktionstrappan tillämpas striktare.
- Öka skillnaderna mellan bidrag och arbete. Det måste alltid löna sig mer att arbeta än att gå på bidrag. Skatten på arbete måste därför sänkas genom ett utbyggt jobbskatteavdrag. Dessutom måste bidragssystemet ses över. Det är orimligt att via bidrag och ersättningar kunna få inkomster motsvarande en heltidsinkomst.
- Sänk arbetsgivaravgifterna. Det måste alltid löna sig att anställa. Sveriges höga arbetsgivaravgifter hämmar i dag expansion och nyanställningar. För att göra det billigare att anställa och behålla personal måste arbetsgivaravgifterna sänkas.
- Få fart på etableringsjobben. Almegas förbund har redan träffat en rad centrala avtal om etableringsjobb med bland andra Fastighets, Kommunal, SEKO och Unionen. Fler avtal behöver dock komma på plats, speciellt på områden med lägre trösklar in på arbetsmarknaden. Dessutom behöver det sättas fart lokalt för att få etableringsjobben på plats.