Hoppa till innehåll

Almega i Altinget: Brottslingarnas dolda måltavla

Svenska företags utsatthet för brott syns inte den officiella statistiken. Därmed saknas också näringslivsperspektivet i det brottsbekämpande arbetet. En ny rapport från Almega visar dessvärre att problemen är omfattande. Det är hög tid att bekämpa brotten som drabbar företag – inte minst inom tjänstesektorn, skriver Fredrik Östbom, näringspolitisk chef och Moa Tivell, fd. näringspolitisk expert, Almega.

I debatten framställs ofta företag som brottsredskap snarare än brottsoffer. Detta går i linje med att näringslivets brottsutsatthet varken kartläggs eller på annat sätt belyses av de brottsbekämpande myndigheterna. En fragmenterad och ibland närmast anekdotisk bild av läget håller tillbaka utvecklingen av träffsäkra och effektiva åtgärder. Ansvaret för det förbyggande arbetet har i stället lämpats över på företagen.

Artificiell intelligens, AI, kommer att skapa enorma möjligheter men också stora utmaningar – inte minst ur ett säkerhetsperspektiv.

Fredrik Östbom & Moa Tivell

Almegas rapport är den första som kartlägger brottsutsattheten inom tjänstesektorn och visar att nästan vartannat företag utsatts för brott under det senaste året. Tjänsteföretagen visar sig främst vara drabbade av skadegörelse, cyberbrott och inbrott. Men även av bedrägerier. I takt med digitaliseringen har dessa blivit alltmer sofistikerade och handlar dessutom om allt större summor.