Hoppa till innehåll

Almega på DN Debatt: ”Myter om välfärds­företagen skymmer källan till vinsten”

”Vinsten uppstår inte för att kvaliteten sparas bort, utan på grund av starka drivkrafter att jobba effektivt” skriver Almega, Vårdföretagarna och Almega Utbildning på DN Debatt.

Kritiken mot välfärdsföretagen bygger ofta på antaganden om att välfärdsproduktion är en statisk verksamhet, att personaltäta och människonära tjänster som välfärd saknar innovationsförmåga och inte heller kan utveckla sin produktivitet.

”Almega har i en rapport visat att dessa antaganden är felaktiga”, skriver Ann Öberg, vd, Almega, Antje Dedering, förbundsdirektör, Vårdföretagarna och Per-Arne Andersson, tf förbundsdirektör och styrelseordförande, Almega utbildning (före den 1 juli: Friskolornas riksförbund i en debattartikel i Dagens Nyheter.

” Ett antal undersökningar visar att skillnaderna i produktivitet mellan olika utförare av välfärd är stora, och att privata ut­förare är mer effektiva än offentliga”.

”Det pågår en ideologiskt driven kampanj mot företagen i välfärden. Om den lyckas kommer makten att överföras från enskilda individer och deras närstående till politiker och byråkrater. Vi kommer också att få en sämre välfärd.

De privata aktörernas högre effek­tivitet är en förutsättning för att upprätthålla kvalitet och tillgänglighet. När det privata och det offentliga krokar arm får medborgarna mest välfärd för sina skattepengar och, inte minst, möjligheten att få välja själva.”