Almega i Expressen: Alla vinner på sänkt skatt för högavlönade
Ofta sägs det att sänkt marginalskatt endast skulle gynna personerna med högst lön – men det stämmer inte. Alla vinner på sänkt marginalskatt genom ökad produktivitet, tillväxt och sysselsättning, skriver ekonomer från Svenskt Näringsliv, Almega, Byggföretagen och Teknikföretagen.
”I tre studier från Almega, Byggföretagen och Teknikföretagen som gjorts tillsammans med Svenskt Näringsliv har sysselsättningseffekter av en halvering av den statliga skatten analyserats. Sänkt marginalskatt visar sig ge positiva effekter (i form av exempelvis fler arbetade timmar) för de som direkt påverkas av skatten, men studierna visar också att även andra grupper med lägre löner får ökad sysselsättning.”.
Det skriver Patrick Joyce, chefekonom, Almega, tillsammans med Fredrik Carlgren, nationalekonom, Svenskt Näringsliv, Fredrik Isaksson , chefekonom, Byggföretagen och Erik Spector, chefekonom, Teknikföretagen, i en debattartikel på Expressen 10/7.
Skatten vi betalar på en inkomstökning, marginalskatten, har stor betydelse för hur vi agerar på arbetsmarknaden – om vi väljer att ta på oss mer ansvar, utbilda oss eller arbeta extra. Den påverkar produktiviteten. Därmed är nivån på marginalskatten också viktig för ekonomin i stort, särskilt på längre sikt. Samtidigt har de skattekomponenter som driver upp marginalskatten ganska begränsad betydelse för skatteintäkterna. Hela den statliga inkomstskatten utgör mindre än 2,5 procent av de totala skatteintäkterna.
Fredrik Carlgren, Patrick Joyce, Fredrik Isaksson och Erik Spector.Regeringen kan därför göra nytta för ökad produktivitet och tillväxt genom att sänka marginalskatten. Budgetpåverkan för detta är liten eller kan till och med vara positiv.