Hoppa till innehåll
Almegapodden arbetstillstånd

Så fungerar arbetstillstånd

I Almegapoddens sjunde avsnitt fördjupar vi oss i frågan om att anställa från tredjeland, och specifikt vad som gäller kring arbetstillstånd.

När du anställer en person som är medborgare i ett land utanför EU/EES och Schweiz (så kallade tredjelandsmedborgare), behöver du säkerställa att personen har rätt att arbeta och vistas i Sverige.

– Det är arbetstagaren som ansöker om arbetstillstånd, men arbetsgivaren har en betydande roll i ansökningsprocessen, säger Emilie Gustafson, arbetsrättsjurist på Almega, som gästar Maria Elinder, arbetsrättsexpert på Almega, i Almegapodden.

Under det senaste året har det kommit ett par förändringar som påverkar processen att anställa personer från tredje land.

– Ett är att försörjningskravet höjts till 80 procent av aktuell medianlön. Ett annat är att Migrationsverkets modell för hantering av arbetstillståndsansökningar har ändrats, i syfte att främja högkvalificerad arbetskraft.

Grundläggande är att det är viktigt att ha koll på vad som gäller.

– Det är väldigt viktigt att känna till regelverket. Där är vi på Almega ett stöd, exempelvis genom möjligheten att ansöka om arbetstillstånd via vår tjänst och genom våra steg för steg-guider, säger Emilie Gustafson.

I avsnittet hör du mer om vad som är viktigt att tänka på kopplat till arbetstillstånd.

Lyssna på Almegapodden om arbetstillstånd