Hoppa till innehåll

Almega: ”Vinstutredningen är ett frontalangrepp på företagsamheten och valfriheten.”

I dag presenterades delbetänkandet ”Skärpta villkor för friskolesektorn”. I utredningen, även kallad vinstutredningen, föreslås begränsningar i rätten att dela ut vinst från fristående skolor och förskolor samt ett batteri av ytterligare åtgärder.

Syftet med utredningen är att säkerställa att företagen bakom fristående skolor och förskolor är långsiktiga och seriösa. Men enligt Almega missar utredningen dessvärre målet.

– Vinstutredningen är ett frontalangrepp på företagsamheten och valfriheten, inte bara i skolan utan i hela välfärden. Den ifrågasätter marknadsekonomins fundamenta: företagens strävan efter att skapa ett överskott genom att i konkurrens erbjuda varor och tjänster på en marknad, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

”Ett frontalangrepp på företagsamheten och valfriheten, inte bara i skolan utan i hela välfärden”

Fredrik Östbom

Chef Näringspolitik och Opinionsbildning

Läs mer

Företagande och valfrihet är sedan länge en central del av den svenska välfärdsmodellen – en kombination av solidarisk finansiering, mångfald, egenmakt och entreprenörskap. Den enskildes rätt att välja och välja bort förutsätter dock ett brett utbud, vilket endast uppnås tack vare av kommersiella aktörer. Konkurrens mellan olika utförare och företag höjer dessutom kvaliteten.

– Det finns problem med friskolesektorn som bör åtgärdas, men att begränsa vinstuttaget kommer inte att göra situationen bättre. Vad som händer är att mindre friskolor och förskolor med små marginaler riskeras att slås ut, säger Fredrik Östbom.