Hoppa till innehåll

Så här förhandlar vi kollektivavtal

Under avtalsrörelsen 2025 förhandlar förbunden inom Almega 125 kollektivavtal. Det är fler än någon annan arbetsgivarorganisation. Vägen till ett färdigt avtal sker i flera steg och inleds med förhandlingar. Här kan du läsa mer om hur det går till.

Varje part i förhandlingarna har en förhandlingsdelegation som företräder medlemmarna i förhandlingarna. Arbetsgivarsidans förhandlingsdelegation är utsedd av organisationens styrelse eller medlemmar. Den består oftast av vd:ar, personalchefer eller andra personer i ledande ställning på medlemsföretagen. Det är förhandlingsdelegationerna som fattar beslut om vilka förslag som ska lämnas fram och bestämmer hur man ska ställa sig till motpartens förslag.

Kollektivavtal löper ut vid olika datum och förhandlingarna inleds med att man träffas och överlämnar sina yrkanden till varandra. Det är de yrkanden som presenteras vid detta tillfälle som förhandlingarna kommer att utgå från.

När parterna har växlat yrkanden inleds förhandlingarna. I början handlar det ofta om att klargöra vad motparten menar med sina förslag samt att utreda vilka konsekvenser och kostnader förslagen kommer att innebära.

När slutförhandlingarna sätter i gång går samtalen ofta in i ett mer intensivt skede. Parterna identifierar vilka frågor man är överens om och vilka frågor som måste diskuteras vidare. När parterna kommer överens börjar det nya avtalet gälla och parterna informerar sina respektive medlemmar om innehållet i avtalet. Om parterna inte kan komma överens om ett nytt avtal och man står så pass långt ifrån varandra att det inte är lönt att fortsätta förhandlingarna, kan parterna varsla om konflikt.

Det finns inga regler om vilka stridsåtgärder som är tillåtna vid en arbetsmarknadskonflikt. Vanligt från fackligt håll är strejk, övertidsblockad samt blockad mot nyanställning och inhyrning av personal. Arbetsgivarna kan lockouta, det vill säga utestänga de anställda från arbetet.

Varsel måste lämnas minst sju dagar i förväg till motparten och till Medlingsinstitutet. Medling är obligatorisk innan en konflikt eventuellt bryter ut konflikt. Stridsåtgärder kan riktas mot enstaka företag eller hela branscher, och sympatiåtgärder är tillåtna.

Under en konflikt informerar Almega företagen om konflikten, diskuterar vad som kan göras så att konflikten inte gör större skada än nödvändigt och ger förslag på praktiska åtgärder. Våra rådgivare har fortlöpande kontakt med de medlemsföretag som är direkt berörda och ger råd i olika frågor. När parterna når en överenskommelse återgår de anställda omedelbart i arbete och fredsplikt råder igen.

Här kan du ser mer om hur förhandlingarna fungerar https://youtu.be/p6gTjWJI3Pg