Hoppa till innehåll

En arbetstagares lojalitetsplikt tar slut så snart anställningen upphör. Då är arbetstagaren fri att till exempel ta anställning hos ett konkurrerande företag.  Om arbetsgivaren behöver ett skydd för företagets företagshemligheter och know-how även efter anställningens slut kan ett avtal om en konkurrensklausul vara ett alternativ.  

 –  Syftet med en konkurrensklausul är att förhindra arbetstagaren från att konkurrera med arbetsgivaren en viss tid efter att anställningen upphört. Den innehåller oftast ett förbud för arbetstagaren att både ta anställning i konkurrerande verksamhet och att själv starta och bedriva egen konkurrerande verksamhet, säger Rebecka Hansson, arbetsrättsjurist på Almega.  

Konkurrensklausuler kan dock inte användas hur som helst av arbetsgivare.  En konkurrensklausul måste vara skälig, enligt avtalslagen, annars kan den ogiltigförklaras vid en rättslig prövning. I ett kollektivavtal som gäller för tjänstemän från 2015 finns regler om när konkurrensklausuler kan användas.  

”Om arbetsgivaren tar utgångspunkt i kollektivavtalet om konkurrensklausuler är det mindre risk att det blir tvister”

Rebecka Hansson

Arbetsrättsjurist

Läs mer

 –  I vissa fall behöver arbetsgivaren kräva lojalitet av en arbetstagare även efter anställningens upphörande. Om arbetsgivaren tar utgångspunkt i kollektivavtalet om konkurrensklausuler är det mindre risk att det blir tvister och att klausulen bedöms oskälig, säger Rebecka Hansson. 

Konkurrensklausuler bör inte användas slentrianmässigt och ska alltid anpassas efter varje företagsspecifik situation och arbetstagarens ställning.

 –  Det kan finnas andra, mindre ingripande, alternativ som ger ett mer relevant skydd för företaget. Du som medlem kan alltid kontakta oss på Almega för rådgivning, säger Rebecka Hansson. 

Lär dig mer om konkurrensklausuler

Om du är medlem i ett förbund inom Almega har du tillgång till vår omtyckta tjänst Arbetsgivarguiden.

Inte medlem än?