AI, AI och AI
Almegas vd Ann Öberg förklarar AI:s betydelse och bjuder in till seminarium med bland andra digitaliseringsministern.
Intresset för AI visar sig inte mattas av, vad händer?
– Det börjar dra ihop sig för AI-kommissionen att presentera sin Färdplan för Sverige, och det kommer bli intressant att se vilka åtgärder de vill se för att utvecklingen och användningen av artificiell intelligens i Sverige ska stärkas. Eftersom detta tekniksprång främst kommer påverka tjänstesektorn är ämnet centralt även för Almega och vi är precis färdiga med ett positionspapper som klargör vad som krävs för att tjänstesektorn ska stärkas av AI-omställningen.
Du pratar även AI i det senaste avsnittet av Almegapodden?
– Precis, tillsammans med Magnus Lodefalk, docent och lektor i nationalekonomi vid Örebro universitet, resonerar jag kring generativ AI och hur den kommer kunna påverka arbetsmarknaden, arbetslivet och – inte minst – tjänsteföretagen. Arbetsmarknadens parter har en historia av att bejaka teknisk utveckling men det krävs samtidigt att rätt kompetens finns på plats. Detta är en av anledningarna till att Almega samarbetar med AI-Econ Lab, ett forskningssamarbete vid Örebro universitet initierat och lett av Magnus Lodefalk.
Har Almega något mer AI-relaterat på gång?
– Absolut, den 17 januari presenterar vi Almegarapporten Generativ AI i tjänstesektorn. Vad händer med jobben? där vi går till botten med just frågeställningen hur AI kan komma att påverka jobben tjänstesektorn. I samband med rapportsläppet arrangerar vi även ett seminarium, där bland andra civilministern, tillika ansvarig för regeringens digitaliseringspolitik, Erik Slottner (KD) kommer att medverka. Givetvis är alla medlemsföretag välkomna.