Hoppa till innehåll
Porträtt på ung kvinna

Förebygg sexuella trakasserier på företaget

”När det kommer till sexuella trakasserier så är det viktigaste arbetet det som sker förebyggande. Prata om de här frågorna på arbetsplatsen!”, säger Mia Fransson, arbetsrättsjurist på Almega.

– Många av våra medlemmar beskriver hur svårt det är att sätta fingret på vad som är en dålig jargong och hur den påverkar medarbetarna. Även chefer tycker det är svårt att veta hur de ska agera för att föregå med gott exempel. Det visar hur viktigt det är att hela tiden prata om de här frågorna på arbetsplatsen. Vi på Almega kan bidra med både kunskap och verktyg för att underlätta den dialogen, säger Mia Fransson, arbetsrättsjurist på Almega.

”Ha en plan för hur ni hanterar kränkande sexuella trakasserier och kränkande särbehandling när den uppstår”

Mia Fransson

Arbetsrättsjurist

Läs mer

Hon menar att det viktigaste är att identifiera och förebygga risksituationer.

–Det kan till exempel handla om att hitta situationer med otydlighet och stress, eller diskutera frågan om alkohol på fester.

Grundläggande är också att skapa tydliga regler och rutiner.

– Ha en plan för hur ni hanterar kränkande sexuella trakasserier och kränkande särbehandling när den uppstår. Glöm inte heller att ta hjälp! Almegas rådgivning finns till för dig som medlem, så hör av dig till oss, säger Mia Fransson.

Skräddarsydda utbildningar

En väg till mer kunskap är att gå en utbildning i ämnet. Många väljer en kurs helt anpassad för det egna företaget.

– Frågor om kränkande behandling och diskriminering kan vara jobbiga att prata om i större grupp med människor utanför det egna företaget. Då kan det passa med en företagsanpassad utbildning hos oss. Där går ni tillsammans med oss på Almega igenom era önskemål och anpassar upplägg och innehåll efter era behov.

Utbildningen syftar till att öka kompetensen att hantera frågor både när problem uppstår men också att arbeta förebyggande.

– Målet med utbildningen är att ge redskap för en trygg och öppen arbetsplats. Våra utbildare är experter inom olika områden – arbetsmiljö, arbetsrätt, psykologi och organisation.