Hoppa till innehåll

Almega i Ekonomisk Debatt: Tjänstesektorn håller uppe den svenska produktiviteten

Den svenska produktivitetstillväxten har bromsat in de senaste 15 åren. I debatten om orsakerna till detta pekas ibland tjänstesektorns expansion ut som en förklaring. Det är fel. Läs mer om hur tjänstesektorn bidrar till svensk produktivitet.

Vill du förstå vad som håller den svenska produktiviteten uppe? Almegas chefekonom Patrick Joyce har tillsammans med ekonomen Lars Jagrén undersökt hur den svenska tjänstesektorn bidrar till Sveriges produktivitet. Artikeln ”Tjänstesektorn håller uppe den svenska produktiviteten” konstaterar att digitalisering och tjänsteföretag bidrar till att stärka ekonomin, trots utmaningar i andra sektorer. Lär dig mer om vilka faktorer som driver produktivitetstillväxten och hur nya innovationer förändrar arbetsmarknaden. En intressant läsning för alla som vill fördjupa sig i Sveriges ekonomiska utveckling och framtidsutsikter​.

De senaste 15 åren har produktiviteten i den svenska tjänstesektorn vuxit lika snabbt som i varusektorn och snabbare än i tjänstesektorn i Sveriges konkurrentländer. Dessutom bidrar tjänstesektorn på flera sätt till högre produktivitet i andra sektorer av svensk ekonomi.

Patrick Joyce & Lars Jagrén