Hoppa till innehåll

Hur känns hösten hittills? 

Jag önskar att jag kunde säga att läget ser ljust ut, men den lågkonjunktur vi befinner oss i tycks bli alltmer långdragen. Situationen är fortsatt svår många företag, inte minst i tjänstesektorn. Produktionen inom sektorn föll under våren och enligt vår senaste Tjänsteindikator har den, trots sjunkande inflation och fallande räntor, ännu inte vänt uppåt. Även jobben fortsätter att bli färre, och antalet anställda inom tjänstesektorn har minskat med över 17 000 på ett år. Mer positivt är att antalet konkurser har minskat. Efter att ha ökat kraftigt under början av året har dessa nu halverats. Färre konkurser tyder på att en uppgång i ekonomin är på väg. Men det är fortfarande för tidigt att blåsa faran över. 

Hur kommer regeringens höstbudget att påverka situationen? 

Givet det tuffa läget som många medlemsföretag alltjämt befinner sig i är det positivt att budgeten äntligen öppnar för långsiktiga tillväxtreformer. Satsningarna på bland annat infrastruktur och forskning borgar för en ökad tillväxt och produktivitet. Detsamma gäller de planerade skattesänkningarna, som dessutom ger ökade incitament att arbeta och utbilda sig. Vad vi dock saknar är skarpa reformer för att råda bot på den kompetensbrist som företagen dras med, och som kommer att öka i takt med implementeringen av AI. Vi vill införa ett nytt kompetensavdrag där 50 procent av kostnaderna för köp av utbildningar och kurser kan dras av mot skattekontot. Varför ska det vara billigare att investera i nya maskiner än i medarbetarnas kompetens. 

Vad mer är på gång? 

Det är roligt att Almegas arbete med AI-frågor börjat uppmärksammas. Bland annat har vi haft representanter på plats vid ett seminarium på temat i Washington DC där vi lyfte den svenska partsmodellen som ett utmärkt verktyg för att hantera den omställning, de möjligheter och de utmaningar som AI:s intåg innebär för arbetsmarknaden. Tillsammans med Akavias samhällspolitiska chef medverkar jag i AI Swedens senaste poddavsnitt där vi samtalar om hur AI förändrar förutsättningarna för våra respektive medlemmar i termer av omställning och kompetensutveckling. Jag har även intervjuats av Magnus Lodefalk, docent och lektor i nationalekonomi vid Örebro universitet, som ett led i den universitetskurs om AI och arbetsmarknaden. Syftet är att ge studenterna en praktisk förståelse för AI:s tillämpningar och utmaningar utifrån tjänsteföretagens perspektiv. Även Almegapodden har ett färskt avsnitt om AI och hur man som arbetsgivare kommer igång med generativ AI.