Hoppa till innehåll
Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

Almega om budgeten: ”Bra i stort – kompetens­bristen kräver mer”

Med satsningar på bland annat infrastruktur och forskning skiftar nu regeringen fokus för den ekonomiska politiken, från inflationsbekämpning till reformer för ökad tillväxt och produktivitet. Almega ger höstbudgeten godkänt, framförallt skattesänkningarna.

– Efter flera år av akuta krisinsatser ges det äntligen utrymme för långsiktiga reformer som stärker svensk tillväxt. Och detta behövs, givet de stora utmaningar Sverige står inför, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef Almega.

Regeringen har också presenterat sänkningar av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare samt sänkt marginalskatterna genom att ta bort avtrappningen av jobbskatteavdraget.

– Regeringens skattesänkningar för att öka drivkraften att arbeta och premiera utbildning är väldigt välkomna och något som Almega har kämpat för länge. Skadliga skatter ska tas bort och det måste alltid löna sig att arbeta och utbilda sig, säger Fredrik Östbom.

”Äntligen utrymme för långsiktiga reformer som stärker svensk tillväxt”

Fredrik Östbom

Chef Näringspolitik och Opinionsbildning

Läs mer

Potentialen för fortsatt tillväxt inom tjänstesektorn är stor, men förutsätter att tillgången på arbetskraft med rätt kompetens blir bättre. Trots en hög arbetslöshet har fortfarande vart fjärde tjänste­företag brist på arbetskraft. Detta är det största tillväxthindret för tjänsteföretag.     

– Arbetslösa måste rustas för att kunna ta de lediga arbeten som redan finns, men också de jobb som tillkommer när konjunkturen vänder. Det finns arbetsmarknadsutbildningar till bristyrken, men antalet deltagare måste fördubblas, säger Fredrik Östbom.

Dessutom måste kompetensen hos de som redan har ett arbete höjas.

– Det krävs ett kompetenslyft inte minst för att dra nytta av den potential som kommer med AI. Därför vill Almega se ett nytt kompetensavdrag där 50 procent av kostnaderna för köp av utbildningar och kurser kan dras av mot skattekontot, säger Fredrik Östbom.