Hoppa till innehåll
Lagbok och klubba

Nya uppsägningsregler prövas i Arbetsdomstolen                             

Den här veckan, den 28 augusti, prövar Arbetsdomstolen för första gången uppsägningsreglerna från LAS-överenskommelsen 2022. Företaget företräds i domstolsprocessen av Mia Fransson, arbetsrättsjurist på Almega.

Den nya LAS-överenskommelsen ändrade uppsägningsreglerna i syfte att göra det mer förutsägbart vad som räknas som sakligt skäl när arbetsgivare säger upp en anställd. Nu prövas fallet, mellan Almega och Unionen, för första gången och rör uppsägningen av en medarbetare i ett av Almega Tjänsteföretagens medlemsföretag.

Mia Fransson, arbetsrättsjurist– Det som kommer prövas i det här fallet är vilka krav på prestation som kan ställas gentemot medarbetare i ett företag och om det är arbetsvägran att inte vara aktiv i säljsystemet vid telefonförsäljning, säger Mia Fransson, arbetsrättsjurist på Almega, som företräder företaget i domstolsprocessen.

Förändringar som skett

Förändringarna i uppsägningsreglerna och, som också kommer att prövas i Arbetsdomstolen, är bland annat att man inte längre behöver förhålla sig till anställningstid och misskötsamhet på grund av allmän ovilja att följa anvisningar från arbetsgivaren.

– Tidigare krävdes även att man måste omplacera medarbetaren ett flertal gånger innan uppsägning medan de nya reglerna innebär att det endast behövs ett omplaceringsförsök, säger Mia Fransson.

Ökad tydlighet

Domstolsprövningen kring de nya uppsägningsreglerna är något som välkomnas av samtliga parter, trots att förändringarna inte påverkar fallet i någon större grad.

– Genom att sätta de nya reglerna ”på prov” så att säga får vi förhoppningsvis en större tydlighet kring vad som de facto gäller – för samtliga parter – vid anställning och risker för uppsägning, avslutar Mia Fransson.