Almega i Altinget: Tjänstesektorn – En integrationsmotor i särskilt utsatta områden
I Sverige finns det 17 särskilt utsatta områden som präglas av hög kriminalitet, parallella samhällsstrukturer och låg socioekonomisk status. För att bryta utanförskapet i dessa områden är det avgörande att fler arbetslösa kommer i arbete, skriver Fredrik Östbom, näringspolitisk chef och Jonas Jegers, näringspolitisk expert, Almega.
Almega har för fjärde gången kartlagt sysselsättningen och vilka yrken som är vanligast i dessa områden. Likt tidigare genomgångar är det inom tjänstesektorn som de flesta jobbar, vilket gör sektorn till en fortsatt integrationsmotor. Men för att den positiva utvecklingen ska fortsätta krävs fortsatta reformer, skriver företrädare för Almega.
Vår senaste kartläggning visar att sysselsättningen i de särskilt utsatta områdena har fortsatt att öka. För män boendes i dessa områden ökade sysselsättningen med 2 procentenheter till 68 procent och för kvinnor med 3 procentenheter till 59 procent. Det största ökningen skedde dock bland nyanlända kvinnor som för första gången nu har över 40 procent i sysselsättningsgrad, 41 procent, vilket är en ökning med 16 procentenheter sen 2014.
Var du är född spelar fortsatt roll men gapet fortsätter att minska. Under det första kvartalet 2024 var 84,3 procent av de inrikes födda i sysselsättning, att jämföra med 73,2 för utrikes födda. De 11 procentenheterna som skiljer grupperna har minskat sedan början av 2020 då skillnaden var över 18 procentenheter.
Fredrik Östbom & Jonas JegersTrots en hög arbetslöshet har många tjänsteföretag svårt att få tag på rätt kompetens, även till jobb som inte kräver mer än gymnasiekompetens eller en kortare jobbintroduktion.