Hoppa till innehåll

24-månaders regeln började gälla från 1 oktober 2022 och är extra hett just nu, det är därför många som vill förbereda sig inför aktualiseringen i höst.

I avsnittet reder vi ut vad som gäller tillsammans med Kajsa Eldin, förhandlingschef Innovationsföretagen, Freja Lindestam, arbetsrättsjurist som arbetar med Kompetensföretagen och Jonas Stenmo, chefsjurist Almega.

Kortfattat innebär 24-månadersregeln att en inhyrd konsult som jobbat sammanlagt mer än 24 månader under en 36-månadersperiod ska erbjudas anställning hos kundföretaget. Det finns också möjlighet för kundföretaget att betala en ersättning till konsulten istället.

I uthyrningslagen så framgår det att lagen gäller arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretaget för att arbeta under kundföretagets kontroll och ledning.

Kurs om uthyrningslagen

Missa inte vår kurs om uthyrningslagen 24 september. Vi kommer bland annat att gå igenom hur man beräknar placeringstid, bestämmelsens tillämpningsområde – när det är fråga om uthyrning och i vilka fall det inte är det, samt hur man navigerar i gråzoner.

Lyssna på hela avsnittet här