Hoppa till innehåll

Uppsägning under semester – detta gäller

Om företaget kommer i ett akut läge kan uppsägningar behöva ske även under en semesterperiod, som under julledigheterna eller mitt i sommaren. Men hur ska arbetsgivaren hantera en uppsägning rent praktiskt?


När en arbetsgivare har arbetsbrist och ser att man tvingas säga upp personal inleds processen med fackliga förhandlingar. Efter genomförda förhandlingar med facket ska arbetsgivaren lämna över uppsägningsbeskedet till berörda medarbetare.

Skriftligt uppsägningsbesked

–  Vid uppsägning på grund av arbetsbrist finns det ett antal ordningsföreskrifter du som arbetsgivare har att beakta. För det första ska uppsägningsbeskedet vara skriftligt. Det ska också innehålla en fullföljdshänvisning och information om eventuell företrädesrätt till återanställning. Dessutom ska uppsägningsbeskedet som huvudregel lämnas till arbetstagaren personligen. Om det inte är skäligt att kräva detta, får beskedet i stället sändas i rekommenderat brev till arbetstagarens senast kända adress, förklarar Hedda Mann, arbetsrättsjurist på Almega.

”Det har uttalats att själva uppsägningen anses ha skett i den stund som arbetstagaren får del av uppsägningen”

Hedda Mann

Arbetsrättsjurist/enhetschef AGS

Läs mer

Följer man som arbetsgivare inte dessa föreskrifter kan det leda till skyldighet att betala skadestånd.

– Även om samtliga ordningsföreskrifter ska följas och att brott mot dem kan leda till skadestånd, så är de i sig inte avgörande för bedömningen om en uppsägning har skett.  Det regleras istället i paragraf 10 andra stycket i LAS, där det framgår att arbetstagaren skall anses uppsagd när han eller hon får del av uppsägningen. Det har uttalats att själva uppsägningen anses ha skett i den stund som arbetstagaren får del av uppsägningen, vilket i normalfallet sker när uppsägningsbeskedet överlämnas till henne eller honom, säger Hedda Mann.

Om arbetstagaren redan hunnit gå på semester, vad gäller då?

– Har arbetstagaren redan hunnit gå på semester, anses uppsägning ha skett tidigast dagen efter den då semestern upphörde.

Du som medlem hittar mer information om uppsägning (bakom inlogg) i Arbetsgivarguiden.

Arbetsgivarguiden

Arbetsgivarguiden hjälper dig att göra rätt i djungeln av avtal, lagar och praxis som gäller på den svenska arbetsmarknaden.

Här hittar du bland annat ditt eller dina kollektivavtal, steg för steg-guider och mallar.