Hoppa till innehåll

Enligt Almegas senaste Tjänsteindikator fortsätter den svaga utvecklingen inom tjänstesektorn. Efter en mindre uppgång i början av året föll produktionen och uppgången tycks dröja till slutet av året. ”Det mest positiva är att konkurserna blir färre”, säger Almegas chefekonom, Patrick Joyce.

– Almegas Tjänsteindikator pekar på en oförändrad produktion i tjänstesektorn under tredje kvartalet, men det finns tecken på en vändning. Sjunkande inflation och fallande räntor stärker hushållens köpkraft och ökar efterfrågan på hushållsorienterade tjänster, säger Patrick Joyce, chefekonom, Almega.

Efterfrågan på tjänster till företag fortsätter att vara hygglig. Konsulter inom juridik, ekonomi och teknik växte med 1,6 procent i årstakt andra kvartalet. Även informations- och kommunikationssektorn har kommit tillbaka starkt efter ett svagt fjolår.

– Vissa företagstjänster har dock problem. Efterfrågan på arkitekttjänster är fortfarande låg men ett stigande bostadsbyggande nästa år kan innebära en vändning. Även bemanningsbranschen har tappat kraftigt det senaste året, säger Patrick Joyce.

Jobben i tjänstesektorn fortsätter att bli färre. Under det senaste året har antalet anställda minskat med 17 100 personer. Bemanningsbranschen har drabbats särskilt hårt, med 10 000 färre anställda det senaste året.

– Jobbförlusterna har främst drabbat personer med korta anställningar medan personer med längre anställningar blivit fler, vilket visar att företag försöker behålla sin kärnpersonal, säger Patrick Joyce.

Ett positivt tecken är att antalet konkurser i tjänstesektorn har börjat att minska efter att ha ökat kraftigt under vintern och våren. Antalet tjänsteföretag som gått i konkurs har halverats det senaste halvåret.

– Att konkurserna blir färre är mycket glädjande och tyder på att en uppgång i ekonomin är på väg, även om det ännu är för tidigt att andas ut helt, säger Patrick Joyce.

Hela tjänsteindikatorn hittar du här: https://www.almega.se/2024/09/almegas-tjansteindikator-for-tredje-kvartalet-2024/

Dokument